Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy heřmánku

Heřmánek pravý
Heřmánek pravý je zařazen do čeledi Hvězdnicovité.
Heřmánek je jednoletá, příjemně aromaticky vonící bylinka. Má přímou, dost větvenou lodyhu, dorůstající výšky 15–50 cm. Jemné listy jsou střídavé, 2–3 krát peřenodílné s plochými, čárkovitými úkrojky. Květní úbory obsahují uvnitř zlatožluté, trubkovité květy a po obvodu bílé, jazykovité květy. Květní lůžko, které je kuželovitě vyklenuté, duté a bezplevné, je důležitým rozeznávacím znakem od heřmánku římského, který má květní lůžko nižší a vyplněné, nikoli duté. Heřmánek kvete od května do září. Plodem je velmi droboučká nažka, ani ne 1 mm dlouhá.
Heřmánek pravý obsahuje široký komplex účinných látek. Kromě temně modré silice, jejíž hlavní složkou je Chamazulen, obsahuje další účinné látky, jako je Bisabolol, Matricin, Farnesen, terpeny, flavonoidy, kumariny a další látky.

hermanek-pravy.jpg

 

Heřmánek lékařský
Heřmánek je jednoletá bylina s rozvětvenou lodyhou vysokou až 0,5 metru. Listy jsou střídavě přisedlé a jejich čepel je 2-3 krát peřenosečné dělená v úzké čárkovité úkrojky. Jednotlivé úbory se nacházejí na mnohočetných rozvětvených stopkách a skládají se z okrajových, bílých a jazykovitých samičích květů a vnitřních, trubkovitých, žlutých oboupohlavních květů. Květní lůžko je nejprve polokulovité, později kuželovité a uvnitř duté. Plody jsou podlouhlé hnědé nažky bez chmýru. Kvete od května do září.

hermanek-lekarsky.jpg

 

Heřmánek římský
Heřmánek římský je vytrvalá rostlina s vystoupavou lodyhou, dorůstající výšky kolem 20-25 cm. Listy jsou střídavé, přisedlé, 2-3 krát peřenosečné, s čárkovitými úkrojky. Trubkovité květy jsou žluté, jazykovité květy mají bílou až lehce narůžovělou barvu. Kvete od června do začátku září. Často se pěstují plnokvěté formy. Plodem je nezřetelně pruhovaná, trojboká nažka. Heřmánek je výrazně aromatický. Je velmi nízkého vrůstu. Dorůstá maximálně 40 centimetrů.

hermanek-rimsky.jpg